Vikten av att tala med någon

Vikten av att tala med någon

Jag ska berätta en liten historia om varför det är så viktigt att visa att man faktiskt finns där för sina nära.

Det var mitt i veckan, en vanlig vardag som magkänslan i mig skrek, något har hänt. Men jag visste inte exakt vad det var för något, så dagarna fortsatte gå som vanligt, men känslan stannade kvar. Ett par dagar senare får jag ett meddelande av min vän att det hade hänt en hemsk sak – Och jag förstod direkt då att det hon talade om var samma känsla som min magkänsla hade gett mig. En gammal gemensam vän till oss hade tagit självmord. Jag kunde inte göra något annat än att falla till marken när jag fick höra vad som hade hänt.

Det var bara några dagar sen sedan incidenten hade skett tydligen, förmodligen samma dag som min magkänsla hade uppstått och tydligen hade han varit deprimerad en längre tid. Jag minns tillbaka hur han var som person och jag minns speciellt tillbaka till alla leenden som han hade gett mig. Hans leenden som jag har sett har fastnat i min hjärna. Jag hade faktiskt aldrig kunnat förstå att det var så illa, att det kunde gå så långt.

Vikten av att tala med någon

Vi hade tappat kontakten för något år sedan så vi hade inte någon kontakt alls längre, det var svårt för mig att veta hur han mådde, vi båda helt hade bytt ut kontaktnät. Men jag minns att hans liv inte var det lättaste, och det är där jag insåg att man önskat man sett, eller vetat hur han egentligen mådde. Jag minns att jag tyckte att det var märkligt att vi helt hade slutat prata, men det var inget mer med det, man är van att folk hittar nya vägar i livet. Men han valde inte rätt väg och det gör så ont för, inse och tänk, tänk om man bara hade varit där och visat att man faktiskt brytt sig, speciellt när personen behövde det som mest. Eller faktiskt fortsatt hålla kontakten, och om man bara hade funnits där och pratat mer djupt med sina nära vänner så hade man också kunnat vara till hjälp innan det skulle vara försent. 

Håll kontakten med dina nära, prata känslor med dina nära vänner, fråga hur personen faktiskt mår. Det kan till och med räcka med ett leende till en okänd människa på gatan i vissa fall. Det kan rädda liv och dessa liv är så dyrbara.